Skip to main content

Vårda ditt nätverk – vilka ska du ta lite extra hand om i år?

Har du några i ditt nätverk som du skulle vilja träffa mer? Någon du borde bjuda ut på en frukost eller lunch? Den där personen som alltid får dig att må extra bra när ni väl ses?

Förra året hade jag ett nyårslöfte för mig själv att ännu mer omge mig med människor som ger mig energi, gör att jag mår bra och hjälper mig framåt. Men även där jag förhoppningsvis kan ge något tillbaka också. Jag började mer aktivt boka frukost/lunch med de jag ville umgås med mer. När en lunch eller frukost var över bokade vi direkt nästa, eller ännu bättre flera datum på en gång. Det har verkligen förgyllt hösten och gett så mycket. Så detta ska jag fortsätta med under 2024.

Att föra dagbok över kontakter

Jag lyssnade på en podd där en person hade ett Excellark där han samlade alla sina viktigaste kontakter och dokumenterade när de senast träffats, ska träffas nästa gång och varför varje enskild kontakt var viktigt för honom. Detta var främst ur säljsynpunkt och för att skapa ett bra nätverk för hans verksamhet. Lite extremt kan jag tycka men det väckte en tanke. Om jag skriver ner alla personer jag vill träffa och varför de är viktiga för mig så blir det lättare att komma ihåg och lite fint att påminna sig själv om alla personer som finns runt om en, de som är bra för en och som man även kan ge något tillbaka till. Så det är ett tips, inte för att dokumentera ditt nätverk utan för att bara enkelt komma ihåg och inse vilka fina människor som finns i din omgivning och som du vill ha i ditt liv. Oavsett om det är jobb eller privat, för mig som företagare flyter det ihop.

Boka tid för mig själv

Något jag också gjorde förra året var att mer aktivt boka tid för mig i schemat, kanske främst i min yrkesroll men det flyter ju som sagt ihop i min värld. När man är företagare finns inte fritid och jobbtid på samma sätt. Men jag började allokera tid i min kalender för att kunna göra alla de saker jag vill göra och behöver göra för att ta mig dit jag vill. Och det var ett lyckodrag! Det fortsätter jag definitivt med under 2024. Med många kunduppdrag, sex anställda, en ny produkt och kurs in the making… jag måste göra detta för att komma dit jag vill. Jag hade lugnt kunnat sitta hela dagen och bara svara på frågor och mail och inte komma någonstans. Så planering är A och O! Men mer om det en annan gång 🙂

Så mitt tips för detta året är…

Börja allokera tid för dig för att få gjort det du behöver och fundera på vem du saknar och som du inte träffat på länge. Någon som ger dig pepp och energi och någon som du kan göra detsamma för. Boka in den där lunchen eller frukosten och gör det regelbundet. Kanske ibland även våga fråga någon du är nyfiken på i eller utanför ditt nätverk som du kan ha ett bra utbyte med.